Help Aksel Cijntje naar Rio 2016

Oktober 2013 – heden.  Pro deo project. 

Aksel Cijntje, een Antilliaan (Curacao, 1982) die sinds 2003 in Nederland woont, is in 2011 in het uitgaanscentrum van Groningen in zijn rug geschoten. Hij liep daarbij een volledige dwarslaesie op, en is dus veroordeeld tot de rolstoel.
Tijdens zijn voorspoedige revalidatie in Beatrixoord in Haren komt hij in aanraking met de handbikesport. En hij blijkt er goed in te zijn. Heel goed. In de zomer van 2013 behaalt hij bij een internationale handbike wedstrijd bergop in Oostenrijk een indrukwekkende 7e plaats, terwijl hij met een stokoude, veel te zware fiets rijdt.
Zijn droom wordt geboren: in 2016 op de Paralympics in Rio de Janeiro goud halen op dit onderdeel. Daarvoor is geld nodig. Geld om een nieuwe, professionele wedstrijdbike te kunnen kopen. Om de gehele voorbereiding naar en deelname in Rio te kunnen betalen.
Door schoonfamilie in Groningen die zich voor Aksel inzet werd ik in oktober 2013 benaderd om te helpen deze doelen te bereiken. We zetten een campagne op via Facebook, Twitter, een paginagroot artikel in het Dagblad van het Noorden  en het eerste doel werd pijlsnel bereikt. Met dank aan oa de Gemeente Groningen, Hotels.nl,  PrintProfs in Eelde en Hesje.com werd het benodigde geld voor de nieuwe handbike vergaard en op 19 december werd deze geleverd door Doubleperformance in Gouda.
Waarom we Aksel steunen? Niet alleen vanwege zijn Olympische droom. Vooral vanwege zijn ándere droom:  Aksel heeft tijdens xvideos zijn revalidatie veel lotgenoten ontmoet die door hun handicap diep in de put zijn geraakt. Die hun inkomen verloren, de moed opgaven en in een isolement raakten. Zo zijn er op Curacao naar schatting een kleine 100 dwarslaesiepatienten, waarvan tweederde niet buiten komt en niet over hulpmiddelen beschikken.
Met zijn sportieve doelen wil Aksel deze mensen helpen. Door ze te laten zien dat een dwarslaesie niet het einde van je leven en ambities hoeft te zijn. Iedere lotgenoot die hij zo weet te motiveren is voor hem een overwining. Iedere jongen met zijn achtergrond die hij kan laten inzien dat gevaarlijk gedrag onaanvaardbare risico’s met zich meebrengt, is een overwinning voor hem.
Volg Aksel op Twitter (@akselcijntje) en Facebook (facebook.com/axelshandbike) en steun zijn doel!